Results 1 to 6 of 6
Like Tree2Likes
  • 1 Post By curtyoungblood
  • 1 Post By gryphonslair99

Thread: AF & MF not working in Canon EOS Rebel XS

  1. #1
    TPF Noob!
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    bangalore
    Posts
    1
    My Gallery
    (0)
    My Photos Are NOT OK to Edit
    Liked
    0 times

    embarrassed AF & MF not working in Canon EOS Rebel XS

    I am using the Canon EOS Rebel XS, 18-55mm lens and I have got a problem with AF since yesterday. It began with struggling to focus close objects, and gradually failed to autofocus.
    I tried to use MF and all I get is blurred pictures. The shutter struggles to work in Full Auto mode. It works well in P,TV,AV,M & A-Dep modes. But the pictures are blurred. I cleaned the lens but no use. The AF doesn't work. Please help me to get this problem fixed. Its driving me crazy.



  2. #2
    TPF Junkie!
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Western MA
    Posts
    1,241
    My Gallery
    (4)
    My Photos Are OK to Edit
    Liked
    230 times
    If I were to experience the same problems on my 60D, here's what I'd try:

    1. Take a couple of test shots outside on a sunny day. Low light situations can cause all sorts of focusing issues, especially with a slower lens such as yours.
    2. Switch lenses. If problem recurs, then the difficulty is in the camera, not the lens
    3. Remove the battery for a while. After re-installation, find the 'reset all options' in the menu and reset the world. It's possible you have inadvertently set up some screwy options.
    4. Check the contacts between the lens and camera for any damage, dirt, corrosion, etc. Clean and/or repair if needed.
    5. Check if anyone dropped your camera or lens or even 'whacked' it on a doorjamb when walking briskly (been there, done that!).
    6. Send both to Canon for assessment/repair/replacemment.

  3. #3
    TPF Junkie!
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Okinawa, Japan
    Posts
    2,623
    My Gallery
    (2)
    Liked
    992 times
    There are metal contacts on the lens where it meets with the camera body. clean them with an ordinary pencil eraser.
    Flickr

    Eric

  4. #4
    TPF Noob!
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    VA
    Posts
    1
    My Gallery
    (0)
    Liked
    0 times
    Thanks for posting this. I struggled with my EOS XS for days after using it in D.C. and never thought to clean the ring. I tried everything I could think of and nothing worked. The eraser trick did the magic and I couldn't be more grateful for the tip. Thanks. Tom

  5. #5
    I spend too much of my life on TPF!
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    306
    My Gallery
    (0)
    My Photos Are NOT OK to Edit
    Liked
    59 times
    When you say that your camera is struggling to focus on close objects, how close are they?

    To me, this sounds like you're trying to focus at a distance that is shorter than the minimum focus distance of the lens.
    KmH likes this.

  6. #6
    TPF Junkie!
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Wichita, Kansas, USA
    Posts
    6,617
    My Gallery
    (0)
    My Photos Are OK to Edit
    Liked
    1143 times
    Hate to tell you this but it sounds like you have an internal focus ring mount or focus motor issue that is going to require Canon service. You might want to consider a new lens if that one is not under warranty, since repair costs may well be as much or more than that lens costs. Good luck.
    KmH likes this.
    I've reached the age where my brain went from "You probably shouldn't say that" to "What the hell, let's see what happens."

    Amateurs worry about equipment, professionals worry about time, masters worry about light.


    "Yesterday is history, tomorrow is a mystery. Today?
    Today is a gift. That is why we call it the present."

    Master Wugui from Kung Fu Panda

 

 

Ads

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 05-14-2012, 03:12 PM
  2. Rebel XSi auto LCD sensor not working?
    By TobascoJackson in forum Photography Equipment & Products
    Replies: 0
    Last Post: 08-02-2010, 09:09 AM
  3. At my Canon 400D AF is not working
    By vil in forum Photography Beginners' Forum
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2010, 02:15 AM
  4. Working with a Rebel XTI
    By Mommy07 in forum Photography Beginners' Forum
    Replies: 13
    Last Post: 06-20-2008, 07:49 PM
  5. Canon AE-1 stopped working
    By Phalanx in forum Beyond the Basics
    Replies: 9
    Last Post: 12-10-2005, 08:53 AM

Search tags for this page

autofocus not working on canon rebel

,

canon autofocus not working

,

canon eos autofocus not working

,
canon eos rebel xs autofocus not working
,
canon eos rebel xs troubleshooting
,

canon rebel autofocus not working

,

canon rebel xs autofocus not working

,
canon rebel xsi autofocus problems
Click on a term to search for related topics.

Tags for this Thread