AI Servo/issues with AF

Discussion in 'Photography Beginners' Forum' started by MarcusM, Feb 25, 2008.

  1. MarcusM

    MarcusM TPF Noob!

    Joined:
    Sep 12, 2007
    Messages:
    1,236
    Likes Received:
    0
    Location:
    St. Paul, MN, USA
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    I have a Canon 300D and both my old 18-55mm kit lens and my new 50mm f/1.4 lens seem to "hunt" when using AF even after I depress the shutter release halfway to engage the focus lock.

    Someone told me that it might be because AI Servo is on, but I looked in my instruction manual and it looks to me like AI Servo is only on in the Sports mode - I only use Manual and it doesn't even look like I have the option to turn it on or off in Manual.

    Which leaves me with the question, why does my lens seem to try to focus (only occasionally) after I have depressed the shutter halfway to lock the focus? Doesn't "lock" the focus really mean to lock it no matter how far from the original position I move my camera?
     
  2. keith204

    keith204 No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    May 20, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    2
    Location:
    Bolivar, MO
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    Check your AF-selection point... is your camera set to single-point AF select? If so, which one? If you're set to single-point select, and you're depressing the button when that point isn't on any points of contrast, then your AF will hunt...

    Try setting your camera to use all 5 AF points, and see if that fixes the problem. Make sense?
     

Share This Page