Can somebody PLEASE tell me how to fix my T3i?

Discussion in 'Photography Equipment & Products' started by TheKenTurner, Apr 2, 2012.

  1. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    So I think my problems are all with software. to try and fix my problems, I have updated to 1.0.2, reset all camera settings, changed lenses, and fully charged my battery.

    Problems:
    -To take a picture, I have to hit the shutter button twice, (The first hit, you hear the shutter, the second hit takes the picture). In live view, and auto modes, I only have to hit it once, though.
    -It will only auto-focus in video mode, and auto modes. Will not work in live view for other modes, or looking through the viewfinder in Manual modes.

    Can somebody please help me? Have any of you had these problems with a Canon?

    I will try to answer your questions to my best ability !
  2. o hey tyler
    Offline

    o hey tyler New Member

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    9,744
    Likes Received:
    2,701
    Trophy Points:
    0
    Location:
    I wasn't born in your seven days
    Gallery:
    Ratings:
    +2,701 / 0
    Sounds like you have mirror lockup enabled at the very least. Make sure your custom functions are set to default.
    • Like Like x 1
  3. MacHoot
    Offline

    MacHoot New Member

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    236
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Logan, WV
    Gallery:
    Ratings:
    +25 / 0
    My T2i did the same thing....I was screwing with the settings and hit the mirror lockup. Make sure that is set right and you should be okay!
  4. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    Thank you! That fixed the shutter problem! What about the auto-focus not working?

    EDIT: I just fixed the auto focus in the custom functions! I'm so tempted to send you a box full of cookies ;)
  5. MacHoot
    Offline

    MacHoot New Member

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    236
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Logan, WV
    Gallery:
    Ratings:
    +25 / 0
    In live view or view finder?
  6. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    I'm not sure what you mean, but I totally fixed everything! So everything works with live view and viewfinder
  7. MacHoot
    Offline

    MacHoot New Member

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    236
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Logan, WV
    Gallery:
    Ratings:
    +25 / 0
    Yea!! Now go take photos!!
    lol
  8. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    haha, well it's 9:15 where I live, and I'm 15 :/ But today I was taking photos and it was brutal. I had to manual focus objects 400 feet away, and I had the mirror lock :p
  9. MacHoot
    Offline

    MacHoot New Member

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    236
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Logan, WV
    Gallery:
    Ratings:
    +25 / 0
    When it's 9:15....SHOOT THE MOON!! lol
    • Like Like x 1
  10. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    haha! I think I'm going to wait for summer :)
  11. o hey tyler
    Offline

    o hey tyler New Member

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    9,744
    Likes Received:
    2,701
    Trophy Points:
    0
    Location:
    I wasn't born in your seven days
    Gallery:
    Ratings:
    +2,701 / 0
    I'll PM you my address. Oatmeal + Chocolate Chip are my favorite. ;)
    • Like Like x 1
  12. o hey tyler
    Offline

    o hey tyler New Member

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    9,744
    Likes Received:
    2,701
    Trophy Points:
    0
    Location:
    I wasn't born in your seven days
    Gallery:
    Ratings:
    +2,701 / 0
    BTW, now that you're familiar with the custom function menu... You should try out back button focusing if you haven't.
  13. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    Would that be using the buttons I use to zoom when looking at images? I know you can use it for video, but I'm not a big fan...
  14. o hey tyler
    Offline

    o hey tyler New Member

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    9,744
    Likes Received:
    2,701
    Trophy Points:
    0
    Location:
    I wasn't born in your seven days
    Gallery:
    Ratings:
    +2,701 / 0
    Yes, but it allows you to focus separately from the shutter button. So you can focus and recompose without refocusing to take the shot. It's extremely useful. Once I switched back when I had my T1i, I never looked back. Now I use it on the 5D1 and 5D2.
  15. TheKenTurner
    Offline

    TheKenTurner New Member

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    559
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ottawa
    Gallery:
    Ratings:
    +32 / 0
    Huh, maybe I'll have to try it out tomorrow and see how it is. Thanks for that advice :)
  16. allybuggi
    Offline

    allybuggi New Member

    Joined:
    Sep 21, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    narnia of course
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    Lol heeeeelp meeee! my autofocus on my kit lens is having a similar problem, but I don't know how to fix it and I don't know where I can make the settings to default LOL. I just got the t3i three weeks ago, it's my first slr..
    Oh and, what it's doing is I'll press the shutter button and it'll just keep on focusing and focusing, it won't take a photo. I really hope it's not broken. I would legit cry.
  17. 480sparky
    Offline

    480sparky Chief Free Electron Relocator

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Messages:
    15,904
    Likes Received:
    5,179
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Iowa
    Gallery:
    Ratings:
    +5,208 / 0

    Have you tried reading the manual?

Share This Page