How do I put a frame round my picture?

Discussion in 'Photography Beginners' Forum' started by Baldieheidit, Jan 6, 2008.

  1. Baldieheidit

    Baldieheidit New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Hi

    I've put a few of my pictures on for Crit but feel they would be better displayed with a simple black and/or white coloured frame round them:

    [​IMG]

    Can anybody tell me how to do this?

    I use Elements 6.0.

    Ta

    Nick
     
  2. Sideburns

    Sideburns New Member

    Joined:
    Aug 14, 2007
    Messages:
    2,796
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Windsor, Ontario
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Press F9 and make a new folder for this action
    Push the record button

    Right click on the bar on the top of the photo > canvas size

    increase the canvas size by whatever you want "relative". Select the background colour you want (black or white....). push ok, and you should have a border.

    stop recording.

    Now you have an action that will make borders for you. All you have to do next time is push f9 and you'll be able to select your action and push "play" and it'll put a border on it.
     
  3. Baldieheidit

    Baldieheidit New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Easy as that! Thanks
     
  4. Baldieheidit

    Baldieheidit New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Nope. Not getting it. When I hit F9, it brings up a wee histogram. What am I doing wrong?
     
  5. Sideburns

    Sideburns New Member

    Joined:
    Aug 14, 2007
    Messages:
    2,796
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Windsor, Ontario
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Hmm...maybe elements doesn't haev actions like CS3?

    Hmm...reading around it says actions are accessed through the styles and effects palette...

    Sorry I couldn't help more. maybe someone else can figure it out..or maybe you'll explore that area and find em...
     
  6. LoKaM

    LoKaM New Member

    Joined:
    Dec 19, 2007
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Canada
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Does that work on photoshop or it's a different method?
     
  7. Sideburns

    Sideburns New Member

    Joined:
    Aug 14, 2007
    Messages:
    2,796
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Windsor, Ontario
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    Well the way I first described was how I do it in Photoshop CS3...so you should be able to do it...
     
  8. rtscribbs02

    rtscribbs02 New Member

    Joined:
    May 15, 2007
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are NOT OK to Edit
    Up top in the menu bar go to: Image-Resize-Canvas Size

    Then select the relative check box and type in how big of a border you want where it says "width" and "height"

    You can change the color of the border by selecting a color from the "Canvas Extension Color" box.

    There is another way to add them, but it seems a little more complicated. Check out adobe's website at:

    http://help.adobe.com/en_US/PhotoshopElements/6.0/index.html
     
  9. Baldieheidit

    Baldieheidit New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Gallery:
    Ratings:
    +0 / 0
    My Photos Are OK to Edit
    thanks guys
     

Share This Page

Search tags for this page

how to put my pic in frame

,
how yo put several photos in a frame to post to facebook
,
i want to put my photo in side the frame
,
put photos in round frames
,

put pictures in frames