What's wrong???

Discussion in 'Film Discussion and Q & A' started by molested_cow, Jan 2, 2010.

  1. molested_cow

    molested_cow No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Jul 3, 2004
    Messages:
    3,628
    Likes Received:
    460
    Location:
    Here N There
    Here's a strip with a relatively new camera that I bought recently, developed by a party that I am using for the first time.

    Is this because of the camera not advancing the negative properly, or light leak, or is it because of bad job during the developing of the negatives? I got this on two rolls(out of ten).

    Actually, the other roll had the back 2/3 of the roll unexposed. Is this because of improper loading of the negative on my part or is there something wrong with the advancement function of the camera?

    The camera I was using is Nikon F4s.

    Thanks!

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. compur

    compur No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Mar 6, 2008
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    400
    Location:
    L.A.
  3. Dave_D

    Dave_D TPF Noob!

    Joined:
    Jul 20, 2005
    Messages:
    372
    Likes Received:
    5
    Location:
    Garden State
    It looks like a processing issue. Maybe the processing device was not completely clean and had some residual chemical on it from a previous run. I have owned several f4s over the last 20 years and don't recall seeing that.
     
  4. CSR Studio

    CSR Studio TPF Noob!

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    456
    Likes Received:
    1
    Location:
    Georgia
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    That not a processing issue, it is light fog. Was the back of the camera opened?
     
  5. Derrel

    Derrel Mr. Rain Cloud

    Joined:
    Jul 23, 2009
    Messages:
    35,456
    Likes Received:
    12,796
    Location:
    USA
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    I think it is a light leak problem. Notice how on the right hand side of the film strip, the early part of the roll is TOTALLY exposed,and fogged solidly? And then around 13 frames or so higher in number, there's a sever fogging streak, and then a roughly equal distance father in there is a little bit less fogging, and then even less??? You've posted the scan backwards, so the fogging pattern in your OP goes from right to left, but it looks to me like fogging on the film, in-camera.

    The reason it is severe, then serious, then bad, and then less-bad is because the film is wrapped around the takeup spool, which is where the fogging is occurring, and the spacing makes me feel that that the film is wrapped around the takeup spool when it is being exposed to light. The top layers of the film would get the most fogging, those underneath less and less light. This is my theory. The fact that it happened on multiple rolls of film helps to eliminate the idea that this is a processing problem, and the shape of the fogging is just exactly that of film that lies on a spool.

    I suppose it *is* possible this could be happening in the processing machine, with the film wrapped on the film cannister's spool, but I think it's a camera light leak of some type.
     
  6. molested_cow

    molested_cow No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Jul 3, 2004
    Messages:
    3,628
    Likes Received:
    460
    Location:
    Here N There
    compur, it doesn't seem to be the case. At least for me, I thought I hit every shot because everything sounded normal.
    This is quite frustrating as i lost a lot of very anticipated shots that I took when I was back home this holidays. The last time I was back was two years ago and who knows if I will get the chance again.


    Dave_D, Maybe I will try another place. It sucks being in Ft Lauderdale area because the only half decent place that does negative developing is 10 miles away with no highway access(local road all the way).

    CSR Studio, I am pretty sure the back is closed. Is the camera supposed to show an error if the door wasn't closed properly?
     
  7. Dave_D

    Dave_D TPF Noob!

    Joined:
    Jul 20, 2005
    Messages:
    372
    Likes Received:
    5
    Location:
    Garden State
    Trying another place sounds good because if it is chemical or light leak issue it could be at the lab and not your camera. If it still shows up, you'll know it might be the camera.
     
  8. CSR Studio

    CSR Studio TPF Noob!

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    456
    Likes Received:
    1
    Location:
    Georgia
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    It could show an error, but i am wondering if someone opened the back without realizing what they were doing and then closed it quickly. That is the pattern that you have on your film. It is definitely a light leak. A processor doesn't work that way so it is not a processor problem. If it was fogged by a processor it would all be fogged, not a little here and there. And what you have is most certainly light fog.
     
  9. molested_cow

    molested_cow No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Jul 3, 2004
    Messages:
    3,628
    Likes Received:
    460
    Location:
    Here N There
    Derrel, thanks for your reply.

    I just had the camera overhauled at KEH. Of course I didn't know about this when I sent it to them. This is the first time that this has happened, I am wondering if it has something to do with the way I load the film because sometimes, I am in a hurry if you know what I mean.

    Is there anything I can do to help prevent this?
     
  10. molested_cow

    molested_cow No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Jul 3, 2004
    Messages:
    3,628
    Likes Received:
    460
    Location:
    Here N There
    The only thing that will prove anything is if the other place shows the same thing though, since this didn't happen consistently. If it happens again on another roll when I send it to a different place, then that's my bigger fear... I just dropped $500 on this camera.
     
  11. Derrel

    Derrel Mr. Rain Cloud

    Joined:
    Jul 23, 2009
    Messages:
    35,456
    Likes Received:
    12,796
    Location:
    USA
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    What's interesting is the first frame you show--VERY heavy, complete fogging, indicating that the film was exposed to a lot of light. I'm wondering if the film was out of the cannister for a while,and if maybe "light piping" occurred?

    How are the light seals inside the back of the camera? The F4 could be fairly old. Maybe there's a small bit of light seal that's damaged...

    The fact that the center of the images are "okay", and that the streaking goes from top to bottom,and is progressively worse, then a bit better, then better, then better, indicates to me that the film is being exposed okay at the film gate, but it is being fogged while wound around a spool.

    Hmm....does that F4 have a film view window on the back, so you can literally "see what's inside" the film chamber??? Just sort of thinking out loud here.
    Maybe you could load a roll of film, then tape up the joints where the back meets the body with black gaffer's tape, and shoot the camera outdoors in bright sunlight, then remove the tape and shoot the back half of a roll under the same conditions, then take the roll in for processing and see what happens.
     
  12. molested_cow

    molested_cow No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Jul 3, 2004
    Messages:
    3,628
    Likes Received:
    460
    Location:
    Here N There
    There is a window that shows the canister information like any other film camera. It's on the other side as the spool area, so I don't think it's leaking from there.

    The only place I can think of that will create such leak pattern is the door hinge. It looks pretty robust. I will check it when I finish with my current roll of negative.

    I don't know if the tape idea will work because this leak isn't consistent on every roll. Like I said, only two out of ten developed has this issue. I have about 10 more rolls waiting to be developed so I will see how those turn out.
     

Share This Page