Af assist bean with the 580m2

Discussion in 'Beyond the Basics' started by Overread, Jul 26, 2008.

  1. Overread

    Overread has a hat around here somewhere Staff Member Supporting Member

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    23,947
    Likes Received:
    4,126
    Location:
    UK - England
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    Ok I have a speedlite 580M2 and a canon 400D - now in the instructions for the speedlite it says that it will fire automatically, an assistance beam for focusing in dark situations. However I cannot seem to get mine to fire in any mode but Green P mode - in all the others it remains dead when in the same conditions. This is a problem if I want to shoot in anything but P mode - anyone got any advice?


     
  2. RyanLilly

    RyanLilly No longer a newbie, moving up!

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    1,478
    Likes Received:
    8
    Location:
    St. Louis, Missouri, USofA
    Can others edit my Photos:
    Photos NOT OK to edit
    check you custom functions menu on your camera, At least its under custom functions on a 20D, There are settings like "flash fires" or "flash does not fire" and turning on or off the AF assist.
     
  3. Overread

    Overread has a hat around here somewhere Staff Member Supporting Member

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    23,947
    Likes Received:
    4,126
    Location:
    UK - England
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit


    ahh I got it thanks Ryan! :)
    I checked the custom menu and it was set to emit - so nothing was wrong there, but I went back and checked the auto modes and it would work in them all barring no flash and also sports mode. I tried to work out why then realised - it was aiservo mode for focusing. It only emits for single shot and ai focusing and not servo mode!
     

Share This Page