Lightroom no longer see's lens model

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
I don't know if its Lightroom or if there is something wrong with my camera because for some reason, Lightroom will no longer display what lens the photo was taken with. I use this metadata a lot in Lightroom and now I don't know what picture was taken with what lens. Flickr also no longer sees the lens.

Lightroom lens corrections will still work.

I thought this happened after install the NIK software, but it noticed it started to do it before I installed it so that can't be the reason why.

What it should look like.

metadataok.PNG


and what it looks like now.

metadatabad.PNG


I have not changed any settings that I'm aware of. I tried all my other lenses and they all do the same thing.

What is going on? I've researched this and cannot find a single thing.

Someone help!

UPDATE:

I converted a raw file in camera to JPEG and then uploaded it directly to Flickr and it shows the lens. But soon as I import it into Lightroom, the lens metadata disappears. It must be something to do with Lightroom, a bug perhaps? It worked fine before and on March 16th and after it no longer works.

When I browse via lens, it shows it as Unknown lens now. What the heck is going on?!

I just saw this posted 16 hours ago, I guess it is a bug. Re: 135DC suddenly "Unknown lens" in Lightroom?: Nikon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
 
Last edited:

Watchful

No longer a newbie, moving up!
Joined
Mar 16, 2016
Messages
1,130
Reaction score
255
Location
Arizona
Can others edit my Photos
Photos NOT OK to edit
The joys of proprietary software.
 

table1349

Been spending a lot of time on here!
Joined
Sep 9, 2006
Messages
0
Reaction score
4
You might give this a try. In the Library Mode, next to Metadata (in right panel), check to see if you have it set to ALL from the drop down. You may want to deselect it and respect all.
 
OP
nerwin

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
You might give this a try. In the Library Mode, next to Metadata (in right panel), check to see if you have it set to ALL from the drop down. You may want to deselect it and respect all.

Mine is set to default. Its a bug in Lightroom, Adobe has confirmed it. When importing photos, it doesn't import the metadata correctly and doesn't show you the lens model anymore. I updated it just after March 16th and that's when it started doing this.
 

snowbear

.
Staff member
Supporting Member
Joined
Dec 9, 2006
Messages
16,182
Reaction score
7,415
Location
SoMD
Can others edit my Photos
Photos OK to edit
Odd. The only time I've run into that is with the older AI-S lenses, since they can't "talk" to the camera.
 

snowbear

.
Staff member
Supporting Member
Joined
Dec 9, 2006
Messages
16,182
Reaction score
7,415
Location
SoMD
Can others edit my Photos
Photos OK to edit
Mine is set to default. Its a bug in Lightroom, Adobe has confirmed it. When importing photos, it doesn't import the metadata correctly and doesn't show you the lens model anymore. I updated it just after March 16th and that's when it started doing this.

OK. I don't need to worry about it happening, then.
 
OP
nerwin

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
I think I don't have a choice but to rollback the update to 6.4 and wait for update 6.6 that resolves this bug.
 

table1349

Been spending a lot of time on here!
Joined
Sep 9, 2006
Messages
0
Reaction score
4
The fix I posted has been a temp fix for some. Glad Adobe has recognized the problem and is on it. Still have Lightroom but don't use it any more. Switched to Capture One Pro so I haven't kept my Lightroom up to date.
 
OP
nerwin

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
I don't feel like rolling back, I don't want to risk messing up my settings right now. I'll just have to deal with it until they release a fix. Luckily because of this awful weather, I haven't been shooting a whole lot so hopefully they will fix it before I get busy again.
 

BananaRepublic

No longer a newbie, moving up!
Joined
Jul 10, 2014
Messages
1,316
Reaction score
161
Location
Eire
Can others edit my Photos
Photos OK to edit
I don't feel like rolling back, I don't want to risk messing up my settings right now. I'll just have to deal with it until they release a fix. Luckily because of this awful weather, I haven't been shooting a whole lot so hopefully they will fix it before I get busy again.

I had an issue before with my cc software not getting updates when they were released. After raising it with Adobe chat/tech support continuously without getting a fix I demanded my money back, Adobe ignored me till I pasted there Facebook page with a truncated version of my complaint and feelings for 4 days, x10 posts, till I got a call from CA, Im in Europe. I told them my problem in full and demanded my subscription back. I got the money back plus the software still works course I have to stick with LR 5 & PS 2014 but not bad i think.
 
OP
nerwin

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
I don't feel like rolling back, I don't want to risk messing up my settings right now. I'll just have to deal with it until they release a fix. Luckily because of this awful weather, I haven't been shooting a whole lot so hopefully they will fix it before I get busy again.

I had an issue before with my cc software not getting updates when they were released. After raising it with Adobe chat/tech support continuously without getting a fix I demanded my money back, Adobe ignored me till I pasted there Facebook page with a truncated version of my complaint and feelings for 4 days, x10 posts, till I got a call from CA, Im in Europe. I told them my problem in full and demanded my subscription back. I got the money back plus the software still works course I have to stick with LR 5 & PS 2014 but not bad i think.

I don't think I'll go that far, haha. Its just a bug, it happens with software sometimes.
 

Watchful

No longer a newbie, moving up!
Joined
Mar 16, 2016
Messages
1,130
Reaction score
255
Location
Arizona
Can others edit my Photos
Photos NOT OK to edit
Export your settings and preferences and after the rollback, import them back in.
 

pixmedic

I am the Lord thy Mod
Staff member
Supporting Member
Joined
Jun 7, 2012
Messages
15,288
Reaction score
7,366
Location
Central Florida
Website
www.flickr.com
Can others edit my Photos
Photos NOT OK to edit
I don't feel like rolling back, I don't want to risk messing up my settings right now. I'll just have to deal with it until they release a fix. Luckily because of this awful weather, I haven't been shooting a whole lot so hopefully they will fix it before I get busy again.


all things considered, is it really that big of a deal?
i guess its probably just not to me 'cause I dont track much information from metadata.
in all reality, I dont track much of anything once the file is delivered and/or uploaded to my flickr page.
or archived somewhere. i never go back and check what lens or settings were used on what picture.
I guess if you do that sort of thing, the glitch might be annoying. still seems kinda minor though if it doesnt affect the actual editing.
 
OP
nerwin

nerwin

Been spending a lot of time on here!
Joined
Jan 31, 2015
Messages
3,486
Reaction score
1,435
Location
Vermont
Website
nickerwin.com
I don't feel like rolling back, I don't want to risk messing up my settings right now. I'll just have to deal with it until they release a fix. Luckily because of this awful weather, I haven't been shooting a whole lot so hopefully they will fix it before I get busy again.


all things considered, is it really that big of a deal?
i guess its probably just not to me 'cause I dont track much information from metadata.
in all reality, I dont track much of anything once the file is delivered and/or uploaded to my flickr page.
or archived somewhere. i never go back and check what lens or settings were used on what picture.
I guess if you do that sort of thing, the glitch might be annoying. still seems kinda minor though if it doesnt affect the actual editing.

Sure, its minor. But it bothers me enough to make a post about it! Haha...I'm sure Adobe will fix it soon.
 

Most reactions

Top