550D Av problems

Discussion in 'Canon Cameras' started by ecphoto, Mar 27, 2012.

  1. ecphoto

    ecphoto TPF Noob!

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Messages:
    320
    Likes Received:
    18
    Location:
    Southern California
    Can others edit my Photos:
    Photos OK to edit
    I'm using a shoe mounted flash on it.
    Its a cheap $50 flash made by bower.

    The problem I'm having is that when I try to use the camera in Av mode with the flash attached it keeps dragging the shutter.

    It keeps giving me 1/2 or 1" exposures indoors and fires the flash. This causes a drag effect when I really don't want that.

    When I try manual mode or P or Tv it uses the flash fine with out issues.

    Is it just that its a cheap flash or am I missing a setting somewhere.

    Ive been using ISO 600-800 for all of the exposures.


     
    Last edited: Mar 27, 2012
  2. o hey tyler

    o hey tyler Been spending a lot of time on here!

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    9,783
    Likes Received:
    2,723
    Location:
    Maine
    Can others edit my Photos:
    Photos NOT OK to edit


    It's because your camera doesn't recognize there's a flash on it because it's probably a full manual flash. Your camera needs to be in manual mode for the most consistent exposure. Don't bother with Tv either.

    Try this, 1/125, f/5.6 ISO 400.

    If it's too bright, turn your ISO down. If it's still too bright, stop your lens down or power down the flash.
     

Share This Page